Haarverlies
Haarverlies is een ingrijpende gebeurtenis die een behoorlijke invloed kan hebben op het dagelijks leven. Eerst ging u nog met een mooie volle haardos door het leven, en nu is er weinig tot niets meer van over. Dit kan komen door verschillende oorzaken, waarvan sommige zorgen voor permanent haarverlies en sommige voor tijdelijk verlies van het haar.
Bestraling en chemotherapie
Kanker is een verschrikkelijke ziekte waar helaas nog erg veel mensen mee te kampen krijgen. De mogelijke behandeling bestaat uit bestraling en/of chemotherapie, die beide bijdragen aan het vernietigen van de kankercellen.
Chemotherapie bestaat uit een middel dat kankercellen en ook andere snel-delende cellen vernietigd. De cellen die verantwoordelijk zijn voor de groei van het haar zijn echter ook sneldelend, waardoor deze ook worden aangetast. Het resultaat is haaruitval. Nadat de chemotherapie ten einde is, zal het haar weer teruggroeien. Het is echter wel mogelijk dat de stijl van uw haar ietwat veranderd: het is mogelijk dat er meer krul in gaat zitten dan voorheen, en is het zelfs mogelijk (maar wel zeldzaam) dat uw haarkleur verandert.
Bestraling is een ander verhaal. Wanneer u een tumor heeft die bestraling vereist, dan zal het haar uitsluitend uitvallen om de plaats waar bestraalt wordt. Wanneer de behandeling klaar is, dan zal het haar in de meeste gevallen weer terugkomen. Dit kan wel lang duren, tot wel zes maanden. Echter, wanneer uw hoofd langdurig bestraald wordt, dan is het mogelijk dat de haargroei permanent wordt aangetast. Dit kan betekenen dat het haar dunner, niet volledig of niet meer terugkomt.
Haarziekten zoals Alopecia
Haaruitval kan veroorzaakt worden door een haarziekte. Alopecia komt voor in verschillende varianten, waarvan elke variant andere symptomen heeft.
Alopecia Areata: Pleksgewijze kaalheid, oftewel Alopecia Areata, komt door ontstekingen in de haarwortels van het hoofd, waardoor de haarzakjes geen of misvormde haartjes produceren. Hierdoor ontstaan kale plekken op het hoofd. Er zijn verschillende varianten te onderscheiden, namelijk Alopecia Totalis (waarbij ook wenkbrauwen, wimpers en baardharen uitvallen) en Alopecia Universalis (waarbij ook schaamhaar en lichaamsbeharing verdwijnt). Het is mogelijk dat er spontaan herstel optreedt, maar dit is niet zeer gebruikelijk.
Alopecia Diffusa: Als er over het gehele hoofd meer haaruitval plaatsvindt dan gemiddeld, dan wordt er gesproken over Alopecia Diffusa. Deze ziekte kan veel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld hoge dosis van bepaalde middelen of vitaminen (A), of juist een gebrek aan bepaalde stoffen (zoals IJzer). Ook wanneer de schildklier of hypofyse niet optimaal werkt, kan Alopecia Diffusa optreden. Het is mogelijk dat de haargroei weer herstelt zodra de oorzaak is achterhaald en opgelost, maar het kan ook dat er permanente schade is opgelopen en dat de haargroei daardoor niet meer volledig herstelt.
Alopecia Androgenetica: Een meer bekende term van deze aandoening is mannelijke kaalheid. De haarzakjes worden aangetast door het hormoon DHT, waardoor er geen haren meer worden geproduceerd. Mannelijke kaalheid is eigenlijk niet de juiste term, want dit kan ook bij vrouwen optreden. Ook is het niet echt een ziekte of aandoening, maar gewoon een resultaat van ouder worden.
Verder zijn er nog andere zaken die invloed kunnen hebben op de haargroei, waaronder littekenvorming op de hoofdhuid, stress, medicijnen en infecties.
Onderhoud van een echt haar pruik
Was de pruik alleen wanneer het echt nodig is. Kies voor een babyshampoo of andere milde shampoo voor droog/beschadigd/gekleurd haar. Neem een emme